Co to właściwie są dodatki do żywności?

Co to właściwie są dodatki do żywności?

Są to substancje stosowane podczas przygotowywania żywności, mające różne zastosowanie,

jak barwienie i poprawienie wizualnie atrakcyjności żywności, konserwowanie, czyli wydłużenie trwałości przydatności żywności do spożycia, zagęszczenie, wzmocnienie smaku, czy dosłodzenie.

Czy może być żywność bez dodatku E?

Owszem tak jest to możliwe. Przykładem takim jest np. chleb, a raczej niektóre jego rodzaje, czy też niektóre gotowe posiłki, a nawet płatki zbożowe. Wszystko zależy od procesu produkcji, użytych składników, wyglądu, konsystencji, tego czy wymaga żywność konserwacji, jednocześnie ochrony przed rozwojem w żywności bakterii szkodliwych dla organizmu.

Warto również nadmienić, że wiele środków spożywczych zawiera w sobie naturalnie występujące substancje, które również są dodatkami do żywności.

Przykładem takim mogą być np.:

  • jabłka zawierające naturalnie ryboflawiny (E101),  
  • karoteny wytwarzane z roślin (E160a),
  • chlorofile (E140) pozyskiwane z roślin np. z pokrzywy, lucerny, czy trawy,
  •  kwas askorbinowy (E300) czyli popularna witamina C, pozyskiwana często z dzikiej róży,
  •  jabłczan sodu (E350) występuje naturalnie w owocach
  •  pektyna (E440a) występująca w wielu owocach , stosowana jako naturalny środek zagęszczający.

Zatem jakie produkty wybierać?

  • staraj się wybierać produkty z prostym, a zarazem krótkim składem, czyli takie, które nie są przetworzone i mają krótki termin ważności
  • nie kupuj zup, sosów w proszku, koncentratów, napoi kolorowych, przetworów warzywnych, czy owocowych

Wybierajmy więc mądrze i rozsądnie, tak aby w naszej codziennej diecie dodatków do żywności było jak najmniej, ponieważ nadmiar dodatków do żywności zwłaszcza tych niepożądanych za parę lat wpłynie na stan naszej kondycji i naszego zdrowia!

Najpopularniejsze E potencjalnie szkodliwe

Barwniki

E 102 może wywoływać depresję, dekoncentrację i nadpobudliwość, rozdrażnienie oraz bezsenność,  szkodzi osobom uczulonym na aspirynę, oraz astmatykom

Występowanie: galaretki, dżemy, sztuczne miody, zupy w proszku, oranżady, desery w proszku

E104 jest niebezpieczny dla uczulonych na aspirynę, oraz dla astmatyków. Powoduje zaczerwienienie oraz wysypkę, u dzieci nadpobudliwość

Występowanie: cukierki stosowane na kaszel, napoje gazowane, lody

E124 może wywołać nadpobudliwość u dzieci

Występowanie: dodawana do ryb wędzonych,budynie w proszku, wyroby cukiernicze, w tym lody, oraz kolorowe napoje alkoholowe

E180 reakcje alergiczne (pokrzywka, katar), pobudzenie, bezsenność, dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Występowanie: sery

Konserwanty

E211 w połączeniu z witaminą C tworzy BENZEN (substancja rakotwórcza), wywołuje reakcje alergiczne, wysypki, działa drażniąco na śluzówkę jelit i żołądka, niewskazany dla uczulonych na aspirynę

Występowanie: soki i sosy owocowe i warzywne, w tym koncentraty pomidorowe, konserwy rybne, napoje, margaryny

E220-228 powodują nudności, bóle głowy, reakcje alergiczne, przyczyniają się do straty witaminy B12

Występowanie: soki i koncentraty owocowe, suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy

E230-232 wywołują reakcje alergiczne, bóle głowy, zaburzenia jelitowe, mogą wywołać ataki astmy

Występowanie: do impregnowania cytrusów – insektobójczo

Przeciwutleniacze

E 310-312 wywołuje reakcje alergiczne, w tym wysypkę

Występowanie: guma do żucia

E320, E321 podnoszą poziom cholesterolu we krwi

Występowanie: frytki oraz ciastka

E335 mogą zadziałać przeczyszczająco

Występowanie: występuje w wyrobach cukierniczych i piekarskich

E338 tzw. odrdzewiacz, w nadmiarze może powodować demineralizację kości

Występowanie: napoje gazowane typu Cola, dżemy, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, lody, desery, śmietanka pasteryzowana i UHT, sery topione, herbaty instant, kawa w automatach

Emulgatory

E407 może działać przeczyszczająco, nie powinien być spożywany przez dzieci

Występowanie: mleka zagęszczone i mleka w proszku,dżemy, galaretki, śmietanki pasteryzowane

E450 spowalnia metabolizm, pogłębia demineralizację kości (osteoporozę),

Występowanie: sól, chipsy, gumy do żucia, owoce kandyzowane, zupy w proszku

E461 może wywołać biegunkę i zaparcia

Występowanie: ryby, oraz wędliny i mięso

Wzmacniacze smaku

E621-622 może wywołać tachykardię, bóle głowy, osłabienie, bezsenność, osłabienie wzroku, zaburzenia hormonalne, osłabienie układu nerwowego, nudności, zawroty głowy, również otyłość

Występowanie: zupy i sosy w proszku, wędliny i konserwy, koncentraty spożywcze

E631 niezalecany dla chorych na kamicę nerkową

Występowanie: przyprawy, zupy i sosy w proszku, konserwy, koncentraty, sosy sojowe, wędliny, sos sojowy

Zamiennik cukru

E951 popularny aspartam, niezalecany do osób mających wrażliwy przewód pokarmowy

Występowanie: wyroby cukiernicze i desery bez cukru, napoje i piwa bezalkoholowe, soki
z owoców bez cukru, czy płatki śniadaniowe, dżemy bez cukru

E954 czyli sacharyna, która może powodować nowotwory pęcherza, nie zalecane dla osób
z wrażliwym przewodem pokarmowym

Występowanie: wyroby cukiernicze i desery bez cukru, napoje i piwa bezalkoholowe, soki
z owoców bez cukru, płatki śniadaniowe, konserwy, pieczywo, dżemy.

Podobne wpisy