Kluczowe zasady uważnego jedzenia (mindful eating)
W pędzie życia, w stresie, oraz natłoku obowiązków codziennego życia coraz częściej spożywamy posiłki śmieciowe i w pośpiechu, będące często przyczyną nadmiernego spożywania kalorii. Nie zastanawiamy się nad tym co jemy, a co gorsze jak jemy. Często po zjedzonym posiłku mamy wzdęcia, odczuwamy pełność, ociężałość, zdenerwowanie i wyrzuty sumienia.
Dlaczego zatem warto jeść bardziej uważnie ???
Uważne jedzenie wspiera trawienie, ponieważ proces ten rozpoczyna się zanim pokarm trafi do żołądka.
Pomaga rozróżnić głód emocjonalny od głodu fizycznego, mamy większą świadomość czy jemy na skutek głodu, zachcianki, czy po prostu nudy.
Umiejętność uważnego jedzenia może wspomóc proces zmiany nawyków podjadania oraz naprawy relacji z jedzeniem.
6 sposobów jak zacząć JEŚĆ uważniej !!!
- Wyeliminuj zakłócenia podczas posiłku, odłóż telefon, tak aby nie był w zasięgu twojej ręki, wyłącz telewizor, odejdź od komputera. Pokarm spożywaj w ciszy.
- Siądź do stołu głodna, ale nie wygłodzona, jedz bez pośpiechu odkładając sztućce między kęsami.
- Zakończ posiłek z lekkim niedosytem, nie zjadaj “na siłę” do końca, pozwoli Ci to uniknąć uczucia dyskomfortu po posiłku.
- Nie spożywaj posiłku w łóżku, na kanapie, stojąc np. przy blacie roboczym. Zjedz posiłek w miejscu do tego dedykowanym np. jadalni.
- Nałóż porcję jedzenia na mniejszy talerz, kontrolując wielkość porcji.
- Jedz uważnie, powoli, starannie i małymi kęsami dokładnie je przeżuwając.