Rozgrzewająca zupa dyniowa

Wszystko czego potrzebujesz:

600g dyni Hokkaido

300g ziemniaków

1 dużą cebulę

2-3 ząbki czosnku

200g marchewki

100g selera

100g pietruszki

1 pęczek natki pietruszki

1 paprykę czerwoną

1 duży pomidor

25g masła

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczkę kurkumy

1 łyżeczkę imbiru

1 łyżeczkę ziół prowansalskich

1 łyżeczkę suszonej bazylii

1 łyżeczkę suszonego oregano

2 szklanki wody

1 szklanka 2% mleka

Do posypania do wyboru:

prażone pestki dyni / grzanki natka pietruszki / kleks śmietany

Przygotowanie kremu:

  • dynię umyć , usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę
  • ziemniaki, marchewki, pietruszkę , seler obrać, pokroić w kostkę
  • w dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek
  • dodać dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, oraz pokrojoną paprykę i natkę pietruszki (kilka gałązek zostawić do posypania)
  • doprawić solą, wsypać kurkumę, zioła prowansalskie, oregano , bazylię, oraz imbir
  • smażyć (dusić) co chwilę mieszając przez kilka minut (około 10)
  • wlać gorącą wodę, przykryć i zagotować, następnie Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10-15 minut
  • pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy
  • wymieszać i gotować przez kilka minut, do miękkości warzyw
  • zmiksować blenderem z dodatkiem szklanki mleka

Kaloryczność kremu

Całość 2500 gram

Energia 1050 kcal

Węglowodany 183g

Białko 34g

Tłuszcz 29g

IG 51

ŁG 76

Porcja 625 gram

Energia 262 kcal

Węglowodany 46g

Białko 8g

Tłuszcz 7g

IG 51

ŁG 19