Słów kilka w temacie kawy

Wszystko to mit!

  • kawa odwadnia organizm
  • szkodzi na serce
  • jest rakotwórcza
  • wypłukuje magnez
  • podnosi znacząco ciśnienie

Kawa

Zaraz po wodzie najpopularniejszy napój spożywany na całym świecie.

Kawę pijemy w domu, w pracy, podczas przerwy na uczelni, oraz podczas spotkań na uczelni.

Dostępna jest właściwie wszędzie, np. na stacjach benzynowych, na uczelniach, w barach, pubach, restauracjach, obiektach sportowych, uczelniach, muzeach, czy nawet urzędach.

Co to znaczy umiarkowane spożycie kawy?

To spożycie kofeiny w ilości około 200 mg na dobę, co odpowiada liczbie wypitych 3–4 kaw espresso, czy też 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie.

Średnia zawartość kofeiny w jednej filiżance kawy wynosi 60–135 mg, co oczywiście zależy od sposobu jej przygotowania, gatunku kawowca, oraz ilości nasypanej do filiżanki kawy.

Wpływ kofeiny na organizm:

Pozytywny

  • umiarkowane spożycie kawy, tj. 3-5 filiżanek /d zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
  • może zmniejszyć wystąpienie otyłości u osób, posiadających predyspozycje genetyczne do nadmiernej masy ciała
  • może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona
  • spożycie 2-3 filiżanek kawy każdego dnia, może zmniejszyć ryzyko depresji o nawet 20%
  • jest dobrym źródłem antyoksydantów
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
  • poprawia koncentrację, oraz usprawnia procesy myślowe
  • poprawia metabolizm glukozy, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Negatywny

  • może podwyższyć ciśnienie tętnicze, u osób które na co dzień nie piją kawy
  • może nasilać dolegliwości chorobowe u pacjentów z chorobą refluksową, oraz u osób u których często występuje zgaga
  • długotrwale spożywana w nadmiarze może powodować uzależnienie, nerwowość, oraz rozdrażnienie, również bezsenność czy nawet tachykardię

Podobne wpisy