Słów kilka w temacie kawy
Wszystko to mit!
- kawa odwadnia organizm
- szkodzi na serce
- jest rakotwórcza
- wypłukuje magnez
- podnosi znacząco ciśnienie
Kawa
Zaraz po wodzie najpopularniejszy napój spożywany na całym świecie.
Kawę pijemy w domu, w pracy, podczas przerwy na uczelni, oraz podczas spotkań na uczelni.
Dostępna jest właściwie wszędzie, np. na stacjach benzynowych, na uczelniach, w barach, pubach, restauracjach, obiektach sportowych, uczelniach, muzeach, czy nawet urzędach.
Co to znaczy umiarkowane spożycie kawy?
To spożycie kofeiny w ilości około 200 mg na dobę, co odpowiada liczbie wypitych 3–4 kaw espresso, czy też 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie.
Średnia zawartość kofeiny w jednej filiżance kawy wynosi 60–135 mg, co oczywiście zależy od sposobu jej przygotowania, gatunku kawowca, oraz ilości nasypanej do filiżanki kawy.
Wpływ kofeiny na organizm:
Pozytywny
- umiarkowane spożycie kawy, tj. 3-5 filiżanek /d zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
- może zmniejszyć wystąpienie otyłości u osób, posiadających predyspozycje genetyczne do nadmiernej masy ciała
- może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona
- spożycie 2-3 filiżanek kawy każdego dnia, może zmniejszyć ryzyko depresji o nawet 20%
- jest dobrym źródłem antyoksydantów
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
- poprawia koncentrację, oraz usprawnia procesy myślowe
- poprawia metabolizm glukozy, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Negatywny
- może podwyższyć ciśnienie tętnicze, u osób które na co dzień nie piją kawy
- może nasilać dolegliwości chorobowe u pacjentów z chorobą refluksową, oraz u osób u których często występuje zgaga
- długotrwale spożywana w nadmiarze może powodować uzależnienie, nerwowość, oraz rozdrażnienie, również bezsenność czy nawet tachykardię